Wat is een implantaat?

wat_is_een_implantaat_illu_01_groot-300x237Een implantaat kunt u vergelijken met een schroefvormige titanium kunstwortel, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot aan vast groeit. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan.

Met een doorsnee van ongeveer vier millimeter en een lengte variërend tussen de 5 en 16 millimeter, wordt het implanteren van kunstwortels al sinds 1965 toegepast.

Een implantaat wordt meestal onder plaatselijke verdoving geplaatst en biedt, als deze is vastgegroeid, houvast aan uw gebitsprothese. Implantaten worden vaker in de onderkaak als de bovenkaak geplaatst doordat de onderkaak harder slinkt en dus ook het ondergebit veelal los zit.

De betrouwbaarheid van implantaten is door uitgebreid klinisch en wetenschappelijk onderzoek aangetoond. De laatste tien jaar is het implanteren enorm voorspelbaar geworden. Doormiddel van de prijs/kwaliteit verhouding zijn zorgverzekeraars bereid een implantaat voor een gebitsprothese (middels een begroting) grotendeels te vergoeden.

Hoe lang duurt het implanteren?

hoe_lang_duurt_het_implanteren_illu_01Voor een eenvoudige behandeling waarbij er twee tot vier implantaten in de onderkaak worden aangebracht, is een half uur tot drie kwartier nodig. De tandarts/implantoloog stelt u altijd op de hoogte van de te verwachten tijdsduur van de behandeling. De duur van het totale behandeling is afhankelijk van de botkwaliteit en de hoeveelheid implantaten dienodig zijn.

Na het implanteren wordt uw huidige gebitsprothese aangepast en afhankelijk van uw persoonlijke situatie mag u de prothese gelijk na het implanteren weer indoen. Als er twee weken voorbij zijn worden de hechtingen verwijderd en zo’n vijf weken later kunnen we starten met het maken van het nieuwe gebit.

Welke klachten kunnen er optreden na de behandeling?

Van de behandeling zelf voelt u niets. Gedurende de behandeling en de eerste uren daarna is de plek die is behandeld verdoofd. De klachten na het plaatsen van een implantaat zijn meestal gering hoewel de klachten kunnen toenemen naarmate de behandeling uitgebreider is.

Eventuele pijn is heel goed te bestrijden met de voorgeschreven medicatie. Soms ontstaat een zwelling. Die is meestal op de derde dag na de behandeling het hevigst en neemt daarna af. In sommige gevallen treedt een lichte bloeduitstorting op. U kunt ook tijdelijk een wat vreemd, verdoofd gevoel krijgen in de onderlip of op de behandelde plek.

Zijn er bepaalde voorwaarden waaraan ik moet voldoen?

Er zijn eigenlijk maar drie voorwaarden waaraan voldoen moet worden als u implantaten wil:

1. Kaakbot: er dient nog voldoende gezond kaakbot aanwezig te zijn.
2. Gezond tandvlees: het tandvlees over uw kaak moet gezond zijn.
3. Motivatie: u moet voldoende gemotiveerd zijn om te zorgen voor een goede mondhygiëne.

Speelt mijn leeftijd een rol?

Het plaatsen van implantaten kan pas als uw kaak volgroeid is, dat is bij vrouwen rond de 16e levensjaar en bij mannen rond hun 18e. Een uiterste leeftijdsgrens is er niet; niemand is te oud voor implantologie. Als bij het eerste consult blijkt dat uw gezondheid in orde is, is er geen beletsel voor een behandeling.

Wat is de levensduur van een implantaat?

wat_is_de_levensduur_van_een_implantaat_illu_01_groot-300x225Dit is niet exact te zeggen. De levensduur hangt deels af van uw eigen gedrag: onvoldoende mondhygiëne en veelvuldig roken kunnen die duur bekorten. Daarnaast kan er door onvoorziene omstandigheden soms iets misgaan. Van alle implantaten die in de onderkaak worden geplaatst is een percentage van ongeveer 99% succesvol. Voor de bovenkaak ligt dit percentage op circa 96 %, dit door de wat ongunstigere anatomie. Als zich onverhoopt een probleem voordoet zullen wij er altijd naar streven daarvoor een passende oplossing te vinden.

Is het plaatsen van implantaten kostbaar?

Een gebitsprothese op een basis van implantaten is kostbaar. De kosten variëren echter per persoon en per situatie. Als u langdurig last heeft van een loszittende prothese en dat volgens ons niet beter wordt met een nieuwe gewone gebitsprothese, kunnen wij een voorstel bij uw zorgverzekeraar indienen. Als uw zorgverzekeraar akkoord gaat met dit voorstel zullen er percentages van de algehele behandeling bij u in rekening worden gebracht. Dat zijn de kosten voor de implantaten, het plaatsen van de implantaten en de nieuwe gebitsprothese. Met sommige aanvullende verzekeringen kan het zijn dat u hier ook nog een deel van terug krijgt.

Ik heb implantaten en wil een nieuw klikgebit, heb ik nieuwe implantaten nodig?

Nee, de implantaten blijven gewoon zitten. Een nieuw kunstgebit kan op de bestaande implantaten gemaakt worden. De leeftijd van de implantaten maakt niet uit als het kaakbot en tandvlees rondom de implantaten maar gezond zijn.

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen, het maken van een afspraak of vrijblijvend advies over kunstgebitsprothesen.

0252 - 348 704