Volledige gebitsprothese

volledige_gebitsprothese-praktijk-swalue-hillegomEen volledig kunstgebit is nodig wanneer iemand geen eigen tanden en kiezen meer heeft. Het kan zijn dat er nog wortels van tanden en/of kiezen aanwezig zijn die als steun voor het kunstgebit gebruikt kunnen worden.

Mocht u al een kunstgebit hebben, dan wordt er gekeken of uw huidige kunstgebit aan vervanging toe is. Daarnaast ontvangt u informatie over het verloop van de behandelperiode.

Gedeeltelijke gebitsprothese

gedeeltelijke-gebitsprothese-praktijk-swalue-hillegomVan een gedeeltelijke gebitsprothese wordt gesproken wanneer iemand nog een aantal eigen tanden en kiezen heeft. Het maken van een gedeeltelijke gebitsprothese verloopt iets anders dan het maken van een nieuwe volledige gebitsprothese. Zo is het bij het aanmeten niet altijd nodig dat het dichtbijten moet worden geregistreerd.

Bij de gedeeltelijke gebitsprothese wordt onderscheid gemaakt tussen een frame en plaatje. Een frame is een metalen constructie met daarop kunststof met de te vervangen tanden en/of kiezen. Een plaatje is een tandvleeskleurige kunstharsplaat waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd.

Klikgebit op implantaten

gebitsprothese-op-basis-van-implantaten-praktijk-swalue-hillegomEen kunstgebit op implantaten is een volledige gebitsprothese die rust op implantaten. Wanneer er geen tanden en kiezen meer in het kaakbot aanwezig zijn, slinkt of verdwijnt het kaakbot. Wanneer u niet veel kaakbot meer heeft kan dit tot enkele leiden klachten zoals pijn bij het dragen en het moeilijk kunnen spreken, lachen en eten. Tandheelkundige implantaten geven u die zekerheid weer snel terug.

Een implantaat is het best te vergelijken met een kunstwortel welke in uw kaak wordt geplaatst. Het plaatsen van implantaten in uw kaak is een relatief kleine medische behandeling, die ongeveer 45 minuten in beslag neemt. Veel mensen zien tegen een degelijke medische behandeling op, terwijl het trekken van een verstandskies vaak als vervelender wordt ervaren.

Mocht het niet meer mogelijk zijn om een vastzittende prothese te maken, dan zal uw zorgverzekeraar het zetten van de implantaten en de bijbehorende prothese bijna geheel vergoeden, wel moet een dergelijke behandeling door uw zorgverzekeraar vooraf goedgekeurd worden. 

Noodprothese

Als alle tanden en kiezen getrokken moeten worden krijgt u van ons een noodprothese aangemeten. Het aanmeten van deze gebitsprothese wordt gedaan als u uw eigen tanden en kiezen nog heeft. Op deze manier zit u niet zonder gebit. Afhankelijk van de hoeveelheid tanden en kiezen die uit uw mond worden gehaald, krijgt uw te horen hoe vaak u dient langs te komen bij Praktijk Swaluë voor het aanmeten.

Het laten trekken van de tanden en kiezen wordt gedaan door één van de met ons samenwerkende tandartsen, door uw eigen tandarts of onder algehele narcose door de kaakchirurg in het Spaarneziekenhuis. Door het trekken van de tanden en kiezen zal uw kaakbot gedurende 8 tot 12 maanden fors slinken en dient uw gebitsprothese met enige regelmaat aangepast te worden. Als het kaakbot tot rust is gekomen mag u van uw verzekering de noodprothese laten vervangen voor een nieuwe.

Uit welke stappen bestaat de behandeling?

Het maken en het aanmeten van een nieuw kunstgebit verloopt in een aantal stappen. In totaal komt u vijf keer langs bij Praktijk Swaluë:

• Het maken van de eerste afdrukken
• Het maken van de precisie afdrukken
• Het beoordelen van de positie van de bovenkaak t.o.v. de onderkaak, tanden en kiezen uitzoeken
• Het beoordelen van de prothese op esthetiek en functionaliteit
• Het afleveren van de prothese en het geven van gebruik-instructies

Tijdens stap 4, de prothese beoordelen op esthetiek & functionaliteit, kunt u op uw gemak kritisch bekijken wat we hebben gedaan. Dit kan eventueel in het bijzijn van een familielid. Een prothese wordt pas afgemaakt als u tevreden bent met wat u in de spiegel ziet!

Nazorg

Als u een nieuwe gebitsprothese heeft gekregen voelt het in het begin misschien iets ongemakkelijk. Maar ook als u een vraag heeft over het schoonhouden en het gebruik van de prothese, bent u bij ons van harte welkom. Jaarlijks mogen prothesedragers een nieuwe voering in de gebitsprothese aan laten meten. Uw kaak blijft continue aan verandering onderhevig. Kom dus regelmatig langs voor een controle bezoek!

Hulp nodig?

Neem vrijblijvend contact met ons op voor vragen, het maken van een afspraak of vrijblijvend advies over kunstgebitsprothesen.

0252 - 348 704